Overnemen van een bedrijf
Een bedrijfsovername is heel wat anders dan een heel nieuw bedrijf opstarten. Voordelen zijn dat je niet vanaf nul hoeft te beginnen en kennis over kan nemen. Maar je moet ook niet vergeten dat een bedrijfsovername een lang traject is. Dit duurt al snel 5-8 jaar, zowel de praktische zaken als de juridische en fiscale zaken hebben de tijd nodig.
Daarnaast is een bedrijfsovername niet alleen een financieel proces maar ook een emotioneel proces. Voor de huidige eigenaar kan het lastig zijn om zijn taken over te geven en de rolverdeling zal veranderen tussen de twee partners. Goede communicatie is erg belangrijk tijdens dit proces, ook zijn er adviseurs die hierbij kunnen helpen.
Op GroenKennisnet is een speciaal dossier over bedrijfsovername. Hier staan verschillende artikelen, filmpjes, rapporten en nieuwsartikelen over het hoe en wat van bedrijfsovername.
Ook op de site van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) staat veel nuttige informatie over bedrijfsovername.
Regelgeving
Bij een bedrijfsovername komen ook fiscale en juridische regels kijken. Verschillende bedrijven kunnen hierin begeleiden en adviseren. Een grote partij die hier bij betrokken is, is de Rabobank. Geregeld zijn er ook thema avonden bij de Rabobank over bedrijfsovername. Ook biedt de Rabo het Opvolgersperspectief aan. Hierin wordt je als ondernemer begeleidt in het ontdekken van je kwaliteiten en het ontwikkelen van een toekomstsplan. Ook andere partijen bieden cursussen of advies aan voor bedrijfsopvolging. Het is aan te raden in geval van bedrijfsovername goed uit te zoeken welke adviseur je wilt.
De Kamer van Koophandel (KvK) is ook betrokken bij bedrijfsovername en ook hier zijn adviezen en trainingen te krijgen.
Contact leggen
Een belangrijke stap die niet vergeten moet worden is om in eerste instantie een opvolger te vinden voor bedrijfsovername. Als iemand binnen te familie het bedrijf wil overnemen is dit contact makkelijk gelegd. Als dit niet het geval is zijn er meerdere manieren om opvolging te zoeken. Een van deze manieren is via het platform Boer zoekt Boer van de NAJK of met hulp van de Rabobank.